Dekker delegatie bezoekt Genenbank Spitsbergen

ingevoerd op 06-07-2016

Peter Vader en Jan, Marjan en Matty Dekker stonden in juni 2016 voor de deuren van de genenbank/zadenbank op Spitsbergen (Global Seed Vault).

Doel van de reis waren de grauwe erwten! In de jaren 80 heeft Dekker een zakje grauwe erwten (Eroïca witbloeier) opgestuurd naar Universiteit Wageningen. Wageningen was vooral op zoek naar uitstervende zaden en vond dat de peulvrucht Grauwe Erwt bewaard moest worden voor het nageslacht. 

De erwten liggen veilig opgeslagen in de zadenbank bij minus 18 graden onder nul. De bank zelf is aardbeving- en stralingsbestendig gebouwd. 

De Dekker delegatie heeft heel toepasselijk grauwe erwten gegeten in de nabijheid van de zadenbank. Per vliegtuig meegenomen - gekookt en wel (ingeseald) - dus ze hoefden alleen maar even opgewarmd te worden. Met ijsberenspek? Of met walvissen spek? Nee hoor, er was gewoon varkensspek te koop in Longyearbyen. 

 

Dekker bedankt Beluga Reizen voor de geweldige reis!

 

© Foto John Oud uit Winkel. V.l.n.r. Jan Dekker, Matty Dekker, Marjan Dekker en Peter Vader.

 

P.S. De reisgroep bestond uit de peulvruchten proef commissie van Dekker: Jan Dekker - Marjan Dekker - Matty Dekker - Peter Vader - Jan Hopman - Siem Broersen - John Oud.

 

Spitsbergen juni 2016 Spitsbergen juni 2016