Unika Calcium 14-0-24+12CaO in sluitkool

Calciumbemesting in sluitkool

Unika Calcium 14-0-24+12CaO in sluitkool

 

Unica Calcium bevat drie essentiële opneembare voedingsstoffen, namelijk:

 

14% Nitraatstikstof (13,7% NO3 + 0,5% NH4)

24% Kalium (oplosbaar in water)

12% Calcium (oplosbaar in water)

 

Unika Calcium wordt snel door het gewas opgenomen, vanaf het moment dat de meststof in contact komt met het bodemvocht. Bovendien is Unika Calcium chloorarm.

 

Rol van Kalium

Kalium verbetert de vochthuishouding in de plant en zorgt voor een goede sapstroom en stevigheid in de plant. Niet alleen belangrijk voor een optimale groei van het gewas, maar zeker ook voor de kwaliteit. Vanaf het begin van de koolvorming begint de plant de meeste kali te onttrekken. Uit onderzoek is gebleken dat bij het begin van de koolvorming een verse kaligift de opbrengst en bewaarbaarheid van sluitkool sterk verbetert.

 

Rol van Calcium

Calcium is een essentieel element voor de opbouw van planten. Het heeft een cruciale rol bij de celdeling en bij het stabiliseren van membranen in de cel. Calcium remt eveneens de enzymactiviteit die celwanden afbreekt. Gewassen met een hoog calciumgehalte kunnen beter bewaard worden. Het gewas verliest minder water en blijft langer stevig. Kortom, het leidt tot een kwalitatief beter product. Calcium moet beschikbaar zijn tijdens de gehele groeicyclus van de plant. De behoefte is het grootst tijdens de celdeling en perioden van snelle groei. Wanneer er een tekort is aan Calcium raakt de celwand poreus waardoor kwaliteitsproblemen ontstaan, zoals bijvoorbeeld inwendig zwart of roodrot.

 

Hoe is de relatie van Calcium met andere elementen?

Calcium in de bodem wordt moeilijk opgenomen. Er zijn een aantal concurrenten (antagonisten) voor de opname. Bij een overaanbod van Kalium, Ammonium of Magnesium neemt een plant die elementen gemakkelijker op dan Calcium. Omdat Calcium al moeilijker opneembaar is, leidt dit tot kwaliteitsproblemen. Conclusie: Bemesting met direct in water oplosbare Calcium kan dit probleem oplossen. Groeien als kool doe je dus met meer dan stikstof alleen!

 

Geadviseerde strooihoeveelheid van Unika Calcium is circa 200 – 250 kg per hectare.

 

Heeft u nog vragen over het belang van calcium- en kaliumbemesting? Bel dan naar telefoonnummer 0224-561213 of stuur een e-mail naar info@dekker-meststoffen.nl

Rode kool en witte kool Rode kool en witte kool